Schrijf u in voor de nieuwsbriefSchrijf u in voor de

Nieuwsbrief

 

Mail onsMail ons op

info@leerpuntadd.nl

 

 

homeRondleiding:

1, 2, 3, 4, 5, 6

 

 

Database

Team

Home

Leerpunt ADD nu weten we het wel logo
Like ons op Facebook: @LeerpuntADD
Volg ons op Twitter: @LeerpuntADD

Zelfzorg en huishouden

← Terug naar de database

Artikel: De vloek van de chaos in huis

April 2017, door Alex Steenbreker

 

Hoe vaak je ook opruimt, het lijkt niet te helpen. Hoe je je best ook doet, de chaos keert binnen de kortste keren weer terug. Het lijkt misschien wel of je huis vervloekt is: je doet een poging om alle rommel in te dammen, maar je hebt je nog niet omgedraaid en alles ligt alweer overhoop.

 

Herkenbaar? Het betekent dat er iets in je tactiek ontbreekt. Misschien is het tijd om die compleet te maken.  

 

 

Naar het artikel →

 

 

Artikel: Boodschappen doen

Juni 2017, door Alex Steenbreker

 

Boodschappen doen kan voor mensen met ADD uitputtend en tijdrovend zijn, maar het zou niet te veel moeten vergen. Daarom staat er op deze pagina een manier om het makkelijker te maken.

 

 

Naar het artikel →

Artikel: Boodschappen doen - Leerpunt ADD

Opgeruimd leven met ADHD door Judith Kolberg & Kathleen Nadeau

 

Opgeruimd leven met ADHD - Kolberg & NadeauDe tips die in het boek genoemd worden, zijn organiseermanieren die zijn afgestemd op hoe ADD’ers in elkaar zitten. “Vecht er niet tegen, maar maak er gebruik van,” stellen de auteurs in de inleiding.

 

 

Naar de beschrijving →

Routine: van vijand naar vriend   

Juli 2017, door Alex Steenbreker

 

Er wordt vaak gezegd dat ADD'ers een hekel hebben aan routineklusjes. Is dat waar? Wanneer pas je routine toe? En hoe zorg je daar dan voor?

 

 

Naar het artikel →

ochtendroutine deel 4

Unf*ck Your Habitat logoUnf*ck Your Habitat, een website met o.a. app voor iOS en Android

 

UfYH is een Engelstalige website met een methode om de ergste rommel en chaos bedwingbaar te maken. Af en toe wordt er gebruik gemaakt van grove taal. De bijbehorende apps zijn te koop voor heel weinig geld.

 

 

Naar de UfYH website →

MedApp, een app voor iOS en Android

 

MedApp is een medicatiemanager. Het geeft je herinneringen om je medicatie te nemen op de juiste momenten. Het houdt bij hoeveel je nog in huis hebt en het kan je helpen met herhaalrecepten aanvragen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar MedApp →

Plant Nanny, een app voor iOS, Android en Windows

 

Plant Nanny stimuleert je om genoeg te drinken op een dag door virtuele plantjes te laten groeien.

 

 

Naar Plant Nanny →

Twilight e.a., een app voor Android en andere systemen

 

De Twilight app of alternatieven zijn aanraders voor iedereen die ‘s avonds nog iets met elektronische schermen doet. Het blauwe licht van de schermen remt namelijk de aanmaak van het hormoon dat je in slaap doet vallen. Deze apps filteren het blauwe licht uit je scherm en voorkomen daarmee dat je (meer) moeite krijgt met op tijd in slaap vallen.

 

Het filmpje met hun uitleg:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar Twilight (Android) →

 

Zoek een alternatief voor een ander systeem (externe link) →

Ik wil overzicht door Harriet Griffey

 

Ik wil overzicht door Harriet Griffey Dit boekje biedt enkele startpunten voor het ordenen van de omgeving of van activiteiten. Het geeft tips per thema en per leefruimte.

 

 

Naar de beschrijving →

Regularly, een app voor Android

 

Regularly helpt je met taken die regelmatig moeten gebeuren, maar geen vaste momenten of deadlines hebben. Eens per week de planten water geven, bijvoorbeeld, of eens per half jaar naar de tandarts.

 

 

Naar Regularly Android →

Optimized appOptimized, een app voor iOS

 

Optimized zoekt de verbanden tussen verschillende activiteiten en je kwaliteit van leven die je erin bijhoudt. Met die inzichten kan je vervolgens aan de slag door doelen te stellen.

 

Het bijhouden is echter een vereiste, dus zet reminders voor jezelf om je gegevens in te voeren.

 

 

Naar Optimized iOS →

beterapp logoBeterapp, een app voor iOS en Android  

 

Op beterapp kies je een doel om je leefstijl te verbeteren en enkele activiteiten om dit doel te behalen. Er is een mogelijkheid om deze te koppelen aan anderen, zodat mensen om je heen of hulpverleners je kunnen steunen bij het verbeteren van je leefstijl.

 

 

Naar BETERapp →

Daily Workouts, een app voor iOS, Android en Windows

 

Deze app biedt aanwijzingen voor lichamelijke oefeningen voor 5 tot 30 minuten. Maakt gebruik van video’s ter demonstratie en geeft stemcommando’s als je zelf oefeningen aan het doen bent. Er is ook een yogaversie. De taal is in te stellen in het Nederlands.

 

 

Naar Daily Workouts →

Human appHuman, een app voor iOS en Android

 

De Human app motiveert je om elke dag minstens 30 minuten in beweging te zijn. Daarvoor is GPS-tracking nodig en genoeg batterij. Als dat geen probleem is, kan het een goede app zijn om voor wat meer beweging te zorgen. De iOS app is wat verder ontwikkeld dan de Androidversie.

 

 

Naar Human →

Clue logoClue, een app voor iOS en Android

 

Deze app is om je menstruatiecyclus bij te houden en daarbij andere dingen die je aan jezelf merkt, om beter inzicht te krijgen in wat voor invloed je cyclus op je heeft.

 

 

Naar Clue →

GGD Appstore, een website

 

De Nederlandse GGD’s testen verschillende (vooral Nederlandstalige) apps met thema’s rondom gezondheid. Goedgekeurde apps komen op hun website met een beschrijving en beoordeling.

 

 

Naar GGD Appstore →

Informatie-verwerking

Psychische gezondheid

Themapagina zelfzorg en huishouden

 

huisOp deze pagina worden tips verzameld voor het ontwikkelen van een makkelijk functionerend huishouden en een gezonde zelfzorg.

 

Huishoudelijke werkzaamheden dienen ervoor om een leefomgeving te creëren waarin men voor zichzelf en eventueel het gezin kan zorgen.

 

Er wordt vaak aangenomen dat zaken als zelfzorg en huishouden voorwaarden zijn voor een succesvol leven. In de praktijk werkt het anders. Mensen die van buitenaf hun leven op orde lijken te hebben, kunnen dezelfde mensen zijn als zij die het niet lukt om goed voor zichzelf te zorgen. Regelmatig brengt het een hoop schaamte, frustratie, vermoeidheid en ongemak met zich mee. Het kan zelfs tot een slechte gezondheid of ongelukken leiden.

 

Executieve functies

Home - Database - Team - Twitter - Facebook

 

©2016 Leerpunt ADD - Laatst bijgewerkt: maart 2019

nachtlampje - pixabay simonprodlEen slaapverwekkend verhaal

Maart 2019, door Alex Steenbreker

 

ADD kan je nachtrust verstoren, maar slaapproblemen kunnen ook je ADD-symptomen doen verergeren. Het is dus belangrijk voor ADD'ers om meer te weten over slaap, slaapproblemen en maatregelen die daartegen kunnen helpen. Onder andere de rol van de biologische klok en conditionering worden besproken.

 

In dit artikel staan uitleg en tips. Bij het artikel hoort een afvinklijst met mogelijke maatregelen (pdf).

 

 

Naar het artikel →