Schrijf u in voor de nieuwsbriefSchrijf u in voor de

Nieuwsbrief

 

Mail onsMail ons op

info@leerpuntadd.nl

 

 

homeRondleiding:

1, 2, 3, 4, 5, 6

 

 

Database

Team

Home

Leerpunt ADD nu weten we het wel logo
Like ons op Facebook: @LeerpuntADD
Volg ons op Twitter: @LeerpuntADD

Artikelen

Leeslijst

Links en apps

Filmpjes

← Terug naar de artikelen

 

← Terug naar thema zelfzorg en huishouden

 

Boodschappen doen

Juni 2017, door Alex Steenbreker

 

Boodschappen doen kan voor mensen met ADD een grote opgave vormen. Sommige ADD'ers gaan het klusje zo veel mogelijk uit de weg en doen daarom het liefst in één keer boodschappen voor een langere tijd. Dan kan er gebeuren dat er in de planning iets mis gaat en er boodschappen vergeten worden of te vroeg op raken. Andere ADD'ers krijgen het niet voor elkaar om vooruit te denken en gaan daarom soms zelfs meerdere keren per dag naar de supermarkt. Al met al kan het doen van boodschappen uitputtend en tijdrovend zijn.

 

groen vinkjeBoodschappen doen zou niet te veel moeten vergen. Daarom staat er op deze pagina een manier om boodschappen makkelijker te maken, door te werken met twee of meer standaardlijsten: een voor een voorraad en een voor dagelijkse boodschappen. Er staan suggesties voor op de lijsten, zodat je persoonlijke versies kunt maken.

 

Leg een blocnote en pen in de keuken zodat je boodschappen kunt noteren die gedaan moeten worden. Noteer het dus direct als je een laatste verpakking aanbreekt of er iets opraakt. Als het tijd is voor het doen van boodschappen, hoef je het alleen nog maar aan te vullen.

 

 

 

praatwolkVul onderaan de poll in voor dagelijkse boodschappen die je vaak koopt, ook als ze nog niet genoemd staan in de poll of voorraadlijst (neem dan de optie "anders, namelijk:" ). Daarmee help je misschien weer anderen.

 

 

Direct naar...

 

Voorraad →

 

 

Dagelijkse boodschappen →

 

 

Meer lezen en waardering geven →

Home - Database - Team - Twitter - Facebook

 

©2016 Leerpunt ADD - Laatst bijgewerkt: februari 2018

Waardering  

 

Leesbaarheid

Informatief

Concrete aanwijzingen

Algemeen oordeel

 

Meer lezen

 

1 Voedingscentrum →

 

2 Een vergelijkbare methode op Lifehacker →

 

 

Disclaimer

Mocht u artikelen over dit onderwerp tegenkomen van een verondersteld betrouwbare bron, dan bent u van harte welkom Leerpunt ADD daarop te attenderen. Dit betreft zowel artikelen die de inhoud van deze documenten tegenspreken als ondersteunen.

Bij medische klachten dient u altijd een gekwalificeerde arts te raadplegen.

Even iets eten

 

Een (opkomend) hongergevoel kan je ertoe zetten om impulsieve aankopen te doen. Je staat in de winkel en denkt: ik wil ijs, snoep, koekjes!

 

En als je honger hebt, werken je executieve functies niet mee, waardoor klussen als boodschappen doen moeilijker worden. Eet dus iets voor je vertrekt!  

 

Voorraad

 

Zorg voor een handige voorraad eten in huis. Maak een lijst van wat die voorraad moet inhouden, zodat je voor het boodschappen doen makkelijk kunt checken wat er ontbreekt. De voorraad kan dienst doen als je ADD een probleem veroorzaakt heeft: het is bijvoorbeeld te laat om nog boodschappen te doen, je bent iets vergeten mee te nemen of je kan de motivatie niet vinden om boodschappen te gaan doen.

 

 

!Een voorraad goed gebruiken

 

Een voorraad bestaat vooral uit artikelen die lang houdbaar zijn. Een nadeel van eten dat lang houdbaar is, is dat het heel vaak om voedsel gaat met veel suiker, zout en vet. Het is daarom zeker niet aan te raden om alleen hierop te leven. Soms is het echter beter om zoiets te eten dan om niets te eten, of om voor de derde avond op een rij de snackbar in te lopen. Verder dient de voorraad als aanvulling op de dagelijkse boodschappen.

 

Als het aanleggen van een voorraad je lijkt te verleiden om geen andere boodschappen meer te doen, neem dan maatregelen. Stop bijvoorbeeld een deel achter een slot (handvaten van keukenkastjes kan je met een kettinkje en slot aan elkaar klikken) en geef de sleutel af aan een medebewoner (die niet vervolgens zelf de boel opeet, natuurlijk) of vries de sleutel in in een bakje water. Dat geeft je op zijn minst tijd om jezelf te corrigeren.

 

 

 

 

penVoorbeeld van een voorraadlijst

 

Tip: neem de lijst over en verander die naar behoefte. Voor het boodschappen doen, controleer je of je van de genoemde artikelen nog genoeg in huis hebt.

 

Eerste suggesties:

- Koek e.d., liefst in afzonderlijke/hersluitbare verpakkingen. Denk aan biscuitjes, ontbijtkoek, gevulde koeken, mueslirepen, crackers, beschuit, rijstewafels, etc.

- Bevroren, gedroogd of ingeblikt groente, fruit, vlees en vis(sticks).

- Zakjes of doosjes met noten.

- Pasta, bloem, pannenkoekenmeel, rijst, suiker, aardappelen.

- Soep uit blik of (evt. in poedervorm) in een zakje, noedels.

- Miniverpakkingen broodbeleg, vaak met meerdere varianten in één verpakking te verkrijgen. Bijv. jamkuipjes.

- Brood om in te vriezen.

- Kant-en-klaarmaaltijden om in te vriezen, zoals quiche, lasagne, pizza, wokpakketten of kleiner, zoals broodjes hamburger.

- Sausmixen, bakmixen, vanillesuiker, bakpoeder, honing, citroensap e.d.

- Zout, peper, kruiden(mixen).

- Olie, bakboter e.d.

- Fles water, pakjes of flesjes drinken (frisdrank of sap).

- (Water)ijs.

- Koffie, thee.

 

Aanraders die minder lang houdbaar zijn:

- Uien, knoflook.

- Kant en klare (maaltijd)salades.

- Afbakbroodjes.

- Eieren.

- Mayonaise.

 

Niet eetbaar, wel handig:

- Shampoo, handzeep, tandpasta.

- Afwasmiddel, tabletten voor de vaatwasser, allesreiniger e.d.

- Wegwerpdoekjes, handschoenen, schuursponsjes, nieuwe afwasborstel.

- Wasmiddel en wasverzachter.

- Toiletpapier, keukenpapier, zakdoekjes en vuilniszakken.

- Nieuwe tandenborstels. (Dat maakt het eenvoudiger om je huidige op tijd te vervangen.)

- Droogshampoo, desinfecterende handgel.

- Reservelampen voor als ze stuk gaan, fietslampjes, zaklamp met batterijen.

- Kaarsen, lucifers, aanstekers.

- Luiers, vochtig toiletpapier, etc.

- Hygiëneproducten voor vrouwen.

- Condooms.

- Medicijnen, EHBO-doos met vulling.

- (Wegwerp)regenjas, paraplu.

 

 

Dagelijkse boodschappen

 

Een andere standaard checklist is handig voor de dagelijkse boodschappen. Er zijn veel etenswaren die je regelmatig vers moet kopen. Als je die eenmaal genoteerd hebt, kan je ze makkelijk en zonder nadenken overnemen naar je boodschappenlijst en weglaten wat je niet nodig hebt.

 

Inspiratie voor een persoonlijke dagelijkse-boodschappenchecklist is te vinden in de poll.

 

 

gloeilampOptioneel voor zo’n lijst:

 

- Organiseer de volgorde van je checklist op de inrichting van je supermarkt, want anders blijf je heen en weer lopen.

- Noteer bij bepaalde etenswaren het merk, want er zijn soms grote verschillen, en als je eenmaal het merk gevonden hebt dat je het best bevalt, wil je niet weer vergeten welke dat nu was…

- Noteer een herinnering voor het meenemen van de boodschappentas(sen) naar de winkel op de checklist.

 

 

Een variant op deze methode (printer is nodig) is deze via Lifehacker → (Engels).

Fotografeer

 

Als je een smartphone hebt, fotografeer dan je lijsten, favoriete merkartikelen en recepten, zodat je ze zelfs in de winkel kunt bekijken.

klokJe boodschappen bewaren

 

Bewaar je voorraad op een andere plek (keukenkast, vriesvakrek) dan je dagelijkse boodschappen. Zo krijg je meer overzicht over de categorie dagelijkse boodschappen. Op die manier is het makkelijker om in de gaten te houden of voedsel niet over datum gaat of onder schimmel komt te zitten.

 

Door de voorraad apart te houden, verlies je misschien het zicht op de houdbaarheidsdata van de voorraad, maar voor die artikelen maakt dat toch niet veel uit.

 

Overweeg uitbreiding

 

Als het moeilijk is om maaltijden te bedenken, is het een idee om in de loop van de tijd recepten te verzamelen en te noteren, zodat het makkelijker kan worden om maaltijden te bedenken en je in een keer de ingrediënten naar je boodschappenlijst kan overnemen.

 

vlaggetjesAls (feestelijke) gelegenheden veel stress met zich meebrengen, dan kan het een goed idee zijn om ook een standaard checklist voor gelegenheden te maken, zoals een lijstje met drinken, taart en snacks voor verjaardagen. Bewaar die op een logische plek, zodat je die de volgende keer weer terug vindt.

 

Over datum, oeps
23 broccoli's, hoognodig, gisteren vergeten mee te nemen