Schrijf u in voor de nieuwsbriefSchrijf u in voor de

Nieuwsbrief

 

Mail onsMail ons op

info@leerpuntadd.nl

 

 

homeRondleiding:

1, 2, 3, 4, 5, 6

 

 

Database

Team

Home

Leerpunt ADD nu weten we het wel logo
Like ons op Facebook: @LeerpuntADD
Volg ons op Twitter: @LeerpuntADD

Artikelen

Leeslijst

Links en apps

Filmpjes

Habitica, een website met een app voor iOS en Android

 

Habitica maakt van je leven een role play game. Je krijgt goud, ervaringspunten en voorwerpen voor voltooide taken en je gezondheid gaat achteruit als je je taken verwaarloost. Je kunt met anderen samen spelen en op queestes gaan. In dat geval krijg je ook schade als je teamleden hun taken verwaarlozen en zij van jou. Habitica biedt de mogelijkheid om medespelers te vinden, mocht je geen mensen kennen die het met je mee willen spelen. Niet voor niets is een van de grootste ‘gildes’ het ADHD-gilde.

 

Grote delen zijn beschikbaar in het Nederlands, maar niet alles.

 

Hun promotiefilmpje:

 

 

 

 

Naar →

Engelse vlagBooster Buddy, een app voor iOS en Android

 

Booster Buddy is een Engelstalige app voor mensen die psychische hulp kunnen gebruiken. Het ondersteunt bij het aanleren van allerlei positieve gewoontes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar Booster Buddy iOS →

 

Naar Booster Buddy Android →

← Terug naar de database

Home - Database - Team - Twitter - Facebook

 

©2016 Leerpunt ADD - Laatst bijgewerkt: april 2019

 

Rondleiding: Dit is 4. Home>database>links en apps. Ga naar 5 →

Arbeidsparticipatietool, een website en app (Android)

 

Deze website biedt informatie over werken met o.a. ADD, ADHD, dyslexie en dyscalculie (allemaal i.s.m. Impuls & Woortblind →), maar bijvoorbeeld ook depressie en diabetes type 2. Een deel is gericht aan werkgevers/collega’s.

De ADHD-versie is momenteel uitgebreider dan die van ADD.

 

Naar arbeidsparticipatietool ADD →

 

Naar arbeidsparticipatietool ADHD →

 

WikiHow, een website

 

Deze website is een wiki, net als Wikipedia, dus de pagina’s worden door het publiek aangepast. “We proberen iedereen op onze planeet te leren hoe je wat dan ook moet doen.”

 

Als je op zoek bent naar een stappenplan om iets voor elkaar te krijgen dat je lastig vindt, zou het zomaar kunnen dat Wikihow suggesties heeft.

 

Naar WikiHow →

Direct naar...

Over ADD

 

Hier zijn een aantal belangrijke links naar Nederlandstalige websites over ADD.

 

Impuls & Woortblind logoImpuls & Woortblind → is de belangenvereniging voor mensen met ADHD, ADD, dyslexie en dyscalculie.

 

De website Levente → van Karin Windt biedt heel veel informatie, specifiek over ADD (overwegend onoplettend type ADHD).

 

ADD online → is een kleine informatieve website met hun forum →

 

Sinds begin 2019 is de nieuwe Zorgstandaard ADHD → beschikbaar, geldend voor alle subtypes en alle leeftijden.

 

Voor naasten van mensen met een ‘psychische kwetsbaarheid’ is er de website Naasten in Kracht → waar mensen ook ervaringen en tips kunnen insturen.

Beter slapen →

 

Achtergrondgeluiden →

 

Psychische gezondheid →

 

Informatieverwerking →

 

Overig →

Over ADD →

 

Taken uitvoeren →

 

Gewoontes →

 

Digitale afleiding blokkeren →

Engelse vlagEngelstalige websites

 

Actually ADHD → is gekoppeld aan een vraagbaak via Tumblr. Op hun website is geprobeerd de sinds 2012 verzamelde informatie overzichtelijk(er) weer te geven.

 

ADDitude magazine → is een online magazine met heel veel informatie over ADHD en ADD bij kinderen en volwassenen.

 

 

vlagWebsites die hun basis hebben in andere landen geven informatie en advies die passen bij hun regels, cultuur en gevestigde instanties. Daardoor is niet alle informatie in Nederland te gebruiken.

Taken uitvoeren

 

Sommige websites en apps kunnen helpen uitstelgedrag te lijf te gaan, bijvoorbeeld door meer overzicht te bieden.

TIP: Voeg websites die u wil gebruiken toe aan de favorieten van uw browser!

Engelse vlagDigitaal to-dolijsten organiseren

 

Wunderlist → en Any.do → zijn beide apps om overzicht te krijgen over wat er allemaal moet gebeuren. Beide hebben de belangrijke mogelijkheid reminders in te stellen. Ze zijn beschikbaar als website, maar ook als iOS en Android apps.

 

Een account bij een van deze aanbieders wordt over die verschillende platformen gesynchroniseerd: op de smartphone zijn dingen makkelijk af te vinken of in te voeren, waar de desktopversie meer overzicht kan geven.

 

Een (uitgebreide) vergelijking van de twee apps is te vinden op het (Engelstalige) Lifehacker → . De apps verschillen niet veel, het meeste hangt af van persoonlijke voorkeur. Willekeurig een van beide gaan gebruiken is dus een prima benadering.

Engelse vlagRegularly, een app voor Android

 

Regularly helpt je met taken die regelmatig moeten gebeuren, maar geen vaste momenten of deadlines hebben. Eens per week de planten water geven, bijvoorbeeld, of eens per half jaar naar de tandarts.

 

 

Naar Regularly Android →

Engelse vlag30/30, een app voor iOS

 

Deze app helpt je om 30 minuten (of een andere tijdsduur) beter gefocust aan het werk te zijn, om binnen die tijd bepaalde taken af te werken. Dat wissel je af met 30 minuten (of een andere tijdsduur) andere dingen doen.

 

 

Naar 30/30 iOS →

Gewoontes

 

Gewoontes aanleren kan een grote uitdaging zijn. Afhankelijk van de gewoonte waar het om gaat, zijn er hulpmiddelen te bedenken.  

denkwolkje

MedApp, een app voor iOS en Android

 

MedApp is een medicatiemanager. Het geeft je herinneringen om je medicatie te nemen op de juiste momenten. Het houdt bij hoeveel je nog in huis hebt en het kan je helpen met herhaalrecepten aanvragen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar MedApp →

Optimized appEngelse vlag


Optimized
,
een app voor iOS

 

Optimized zoekt de verbanden tussen verschillende activiteiten en je kwaliteit van leven die je erin bijhoudt. Met die inzichten kan je vervolgens aan de slag door doelen te stellen.

 

Het bijhouden is echter een vereiste, dus zet reminders voor jezelf om je gegevens in te voeren.

 

 

Naar Optimized iOS →

Digitale afleiding blokkeren

 

Als er gewerkt moet worden, kunnen (social media) websites en smartphones soms erg makkelijk afleiden. Om je eigen gewoonte te doorbreken, kan het handig zijn de hulp van een blokkade in te roepen. De meeste hiervan werken met 'blacklisten': je stelt websites in als verboden terrein.

 

NOS op 3 maakte de special ‘Onder de duim’ → over de macht die smartphones over mensen hebben. Dit geldt ook voor mensen met ADD, zo mogelijk nog sterker en in ieder geval zijn dit soort verstoringen nog minder welkom als er al sprake is van concentratieproblemen.

Engelse vlagForest, een app voor iOS en Android en als extensie voor Chrome en Firefox

 

Als je de Forest app activeert, plant hij een digitaal boompje. Verlaat je de app (mobiel) of bezoek je blacklisted websites (computer) voordat je ingestelde tijd om is, dan gaat je boompje dood. Je verzamelt een bos door meerdere keren je tijd vol te maken. De app zorgt ook dat er echte bomen geplant worden.

 

 

Naar Forest →

Forest app

Engelse vlagStayFocusd, een Chrome extensie

 

StayFocusd beperkt de tijd dat je op websites van je blacklist kan doorbrengen. Als de tijd op is, zijn de websites voor de rest van de dag niet meer met Chrome toegankelijk. Ook andere constructies zijn mogelijk.

 

 

Naar StayFocusd →

Engelse vlagLeechblock, een Firefox extensie

 

Op Leechblock zijn verschillende blacklists in te stellen met hun eigen opgelegde blokkades. Die sets websites zijn te blokkeren tussen bepaalde tijden, maar ook met een maximumduur per tijd of een combinatie daarvan.

 

 

Naar Leechblock →

Engelse vlagSelfControl, een app voor Mac

 

SelfControl werkt simpel: je voert een blacklist in, stelt een tijd in en klikt start.

 

 

Naar SelfControl →

Engelse vlagCold Turkey, voor Windows, Mac en Android

 

De gratis versie van Cold Turkey laat je websites blokkeren voor een bepaalde tijd. De eenmalig betaalde versies hebben meer mogelijkheden.

 

 

Naar Cold Turkey →

muntFreedom, voor Windows, Mac en iOS

 

Engelse vlagFreedom heeft een gratis probeerversie voor 7 sessies. Daarna moet voor de app betaald worden.

 

 

Naar Freedom →

Block site, een Chrome extensie

 

Block site verwijst je naar een website naar keuze op het moment dat je probeert op een van de blacklisted sites te komen. Automatisch in- en uitschakelen op ingestelde momenten is mogelijk.

 

 

Naar Block site →

Engelse vlagTwilight, f.lux e.a., voor pc’s, tablets en smartphones

 

De Twilight of f.lux app of alternatieven zijn aanraders voor iedereen die ‘s avonds nog iets met elektronische schermen doet. Het blauwe licht van de schermen remt namelijk de aanmaak van melatonine, waardoor je later in slaap valt. Dit soort apps filteren dat blauwe licht uit je scherm en voorkomen daarmee dat je moeite krijgt met op tijd in slaap vallen.

 

Een filmpje met uitleg:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar f.lux →

 

Naar Twilight (Android) →

 

Zoek een alternatief →

Engelse vlagSleep With Me Podcast, een website, maar ook mobiel op iOS en Android

 

Deze website biedt zeer regelmatig nieuwe Engelstalige podcasts, gesproken teksten om bij in slaap te vallen. “A lulling, droning, boring bedtime story to distract your racing mind.”

 

Naar Sleep With Me Podcast →

 

 

Beter slapen

 

ADD’ers hebben vaak last van slechte slaap, maar kunnen zich dit doorgaans niet veroorloven. In ons artikel Een slaapverwekkend verhaal → staat veel informatie.

Engelse vlagSlimme wekkers, voor Android en iOS

 

Sleepcycle → en SleepTime → analyseren je slaapfase aan de hand van geluiden. Vervolgens bepalen de apps het optimale moment om wakker te worden in de aanloop naar een ingesteld tijdstip in de ochtend. Mogelijk valt wakker worden, opstaan en de dag beginnen daardoor minder zwaar. Bekijk de instructies voor gebruik goed.

 

Behalve deze twee voorbeelden zijn er nog veel meer apps die ongeveer hetzelfde doen. Bij experts bestaat twijfel over of de apps in staat zijn om je slaapfases goed in kaart te brengen. Ondanks dat is er wel een mogelijkheid dat ze tot verbetering leiden. Het kan dus het proberen waard zijn.

sleeptime
sleepcycle

Engelse vlagCoffitivity, een website

 

Coffitivity biedt achtergrondgeluiden van een café op autoplay.

 

Naar →

 

 

Achtergrondgeluiden

 

Muziek luisteren werkt niet altijd om te voorkomen dat omgevingsgeluiden of stilte afleiden. Meer neutrale achtergrondgeluiden zijn te gebruiken voor een betere focus. Ze zijn ook geschikt om je gemoedstoestand te beïnvloeden, bij onderprikkeling of om sneller in te slapen. Soms is het even zoeken naar het prettigste geluid. Een koptelefoon kan ook schelen.

Engelse vlagNoisli, een website, als iOS en Android apps en als Chrome extensie

 

Op Noisli mix je zestien geluiden. Dat kan zelf of automatisch met de ‘random’, ‘productivity’ en ‘relax’ opties. Met een account is het mogelijk om een geluidenmix op te slaan. Vergelijkbaar met A soft murmur en Soundrown.

 

 

Naar Noisli →

 

 

Engelse vlagA soft murmur, een website en als Android en iOS app

 

Op A soft murmur mix je tien geluiden. Met de ‘meander’ optie gaat het volume langzaam hoger en weer lager. Een timer is in te stellen om het geluid te starten, abrupt te stoppen of langzaam te laten verdwijnen. Vergelijkbaar met Noisli en Soundrown.

 

 

Naar A soft murmur →

 

 

Engelse vlagSoundrown, een website

 

Op Soundrown mix je tien geluiden. Vergelijkbaar met Noisli en A soft murmur.

 

 

Naar Soundrown →

 

 

Engelse vlagAmbient Mixer, een website, als iOS en Android apps

 

Ambient Mixer geeft sfeerimpressies van bepaalde (fictieve) plekken en situaties, gemaakt door gebruikers. Mogelijk is het uitzoeken van geluiden afleidend, maar wel rustgevend.  

 

 

Naar Ambient Mixer →

Engelse vlagMyNoise, een website, als iOS en Android apps, downloads mogelijk

 

MyNoise heeft heel veel geluiden met thema’s als een soort kunstproject. Ook deze geluiden zijn naar wens aan te passen. Mogelijk is het uitzoeken van geluiden afleidend, maar wel rustgevend.  

 

 

Naar MyNoise →

Informatieverwerking

 

Over lezen, leren en overzicht creëren.

Engelse vlagBeelinereader, als iOS en Android apps, website, o.a. te gebruiken voor PDFs

 

Beelinereader geeft een kleureneffect aan tekst om leesgemak te bevorderen. De bedoeling is dat lezen sneller gaat en dat er minder stukken worden overgeslagen. Er is te kiezen tussen verschillende effecten.

 

 

Naar Beelinereader →

Engelse vlagSimpleMind, voor iOS, Android, Mac en Windows

 

SimpleMind is een app voor het maken van mindmaps. Ze hebben een gratis versie en een betaalde versie. Hier → zijn de verschillen tussen de versies te bekijken.

 

 

Naar SimpleMind →

Overig

 

Wat niet in bovenstaande categorieën paste.

Een steekje los? spelEen Steekje Los?, een spel

 

Een Steekje Los bestaat als online spel en ook als bord-/kaartspel dat onderwerpen rondom psychiatrie bespreekbaar probeert te maken. Er zijn inmiddels meer dan 25 uitbreidingssets, waaronder die over AD(H)D. Het spel is van Stichting De Bagagedrager.

 

 

Naar het Online Een Steekje Los spel →

 

Naar de website van de Stichting De Bagagedrager →

ADDA logoEngelse vlagADHD Health Storylines, een app voor iOS en Android

 

Deze Engelstalige app voor ADD’ers en ADHD’ers heeft verschillende functies, waaronder methodes om bij te houden hoe je je voelt, om je te helpen plannen en voornemens gedaan te krijgen, om je te helpen herinneren aan medicatie en meer.

 

 

Naar ADHD Health Storylines →

Unf*ck Your Habitat logoEngelse vlagUnf*ck Your Habitat, een website en app voor iOS en Android

 

UfYH is een Engelstalige website met een methode om de ergste rommel en chaos bedwingbaar te maken. Af en toe muntwordt er gebruik gemaakt van grove taal. De bijbehorende apps zijn te koop.

 

 

Naar de UfYH website →

beterapp logoBeterapp, een app voor iOS en Android  

 

Op beterapp kies je een doel om je leefstijl te verbeteren en enkele activiteiten om dit doel te behalen. Er is een mogelijkheid om deze te koppelen aan anderen, zodat mensen om je heen of hulpverleners je kunnen steunen bij het verbeteren van je leefstijl.

 

 

Naar BETERapp →

Daily Workouts, een app voor iOS, Android en Windows

 

Deze app biedt aanwijzingen voor lichamelijke oefeningen voor 5 tot 30 minuten. Maakt gebruik van video’s ter demonstratie en geeft stemcommando’s als je zelf oefeningen aan het doen bent. Er is ook een yogaversie. De taal is in te stellen in het Nederlands.

 

 

Naar Daily Workouts →

Human appEngelse vlagHuman, een app voor iOS en Android

 

De Human app motiveert je om elke dag minstens 30 minuten in beweging te zijn. Daarvoor is GPS-tracking nodig en genoeg batterij. Als dat geen probleem is, kan het een goede app zijn om voor wat meer beweging te zorgen. De iOS app is wat verder ontwikkeld dan de Androidversie.

 

 

Naar Human →

Engelse vlagPlant Nanny, een app voor iOS, Android en Windows

 

Plant Nanny stimuleert je om genoeg te drinken op een dag door virtuele plantjes te laten groeien.

 

 

Naar Plant Nanny →

Engelse vlagSwiftime, een app voor iOS

 

Deze wekkerapp stel je op twee tijden in: de tijd dat je moet opstaan en de tijd dat je de deur uit moet. De app heeft een ingesproken stem die aftelt tot het moment dat je moet vertrekken, om je aandacht bij je ochtendroutine te houden en om je te motiveren. Ook biedt het advies over kleding en paraplu gebaseerd op hun gegevens van het weer.

 

 

Naar Swiftime iOS →

Psychische gezondheid

 

Enkele links over psychische gezondheid in het algemeen.

Wij zijn MIND, een website

 

Wij zijn MIND is een platform over psychische gezondheid. De organisatie doet aan voorlichting en onderzoek, daarnaast voeren ze acties o.a. richting de politiek.

 

 

Naar Wij zijn MIND →

De Luisterlijn, voorheen Sensoor, 0900 0767De Luisterlijn, voorheen Sensoor, een organisatie met hulplijn en chat

 

De Luisterlijn probeert er te zijn voor iedereen die toe is aan een luisterend oor, via telefoon, chat of mail.

 

 

Naar de Luisterlijn →

113 logo113, zelfmoordpreventie en app BackUp voor Android en iOS

 

113 heeft een crisislijn via het telefoonnummer 0900-0113 en chat.

Ook bieden zij o.a. de app BackUp voor mensen met zelfmoordgedachten en hun naasten.

 

 

Naar 113 →

 

Naar BackUp app →

Mentaal Vitaal logoMentaal Vitaal, een website

 

Deze website heeft informatie en tips met betrekking tot psychische gezondheid. Ze hebben vele oefeningen en kleine programma’s om je te helpen psychisch gezonder te worden of te blijven.

 

 

Naar Mentaal Vitaal →

Bibliotheek logoLuisterbieb, een app voor iOS en Android

 

De online bibliotheek heeft een groot aantal (gratis) luisterboeken ter beschikking gesteld op hun apps. Het aanbod is groter voor leden van de online of lokale bibliotheek. Voor mensen die in bed luisteren, is er een slaaptimermogelijkheid.

 

 

Naar de Luisterbieb →

Clue logoEngelse vlagClue, een app voor iOS en Android

 

Deze app is om je menstruatiecyclus bij te houden en daarbij andere dingen die je aan jezelf merkt, om beter inzicht te krijgen in wat voor invloed je cyclus op je heeft.

 

 

Naar Clue →

GGD Appstore, een website

 

De Nederlandse GGD’s testen verschillende (vooral Nederlandstalige) apps met thema’s rondom gezondheid. Goedgekeurde apps komen op hun website met een beschrijving en beoordeling.

 

 

Naar GGD Appstore →

rood kruis
gezicht slaapt
oor

Betaalde

app

munt
Engelse vlag

Engels-talig

gloeilampje

muntTime Timer, een app voor Windows, Mac, iPhone, iPad en Android  

Engelse vlag

Dit is een timer of ‘kookwekker’ die het voorbijgaan van de tijd visueel maakt, waardoor die beter in te schatten is.

 

 

Naar Time Timer →

muntVraagapp, een app voor  iPhone en Android  

 

Deze app laat je in contact komen met vrijwilligers die je kunnen helpen denken hoe je omgaat met dagelijkse problemen in het huishouden, het OV, rondom belangrijke brieven, enzovoort. De app is gericht op mensen voor wie allerlei dagelijkse dingen niet vanzelfsprekend zijn en kost 12 euro per jaar.

 

 

Naar Vraagapp →

Leer.tips, een website

 

Deze website biedt goed onderbouwde leertips, informatie over leerstrategieën en over het brein.

 

 

Naar Leer.tips →