ADD Onzichtbare obstakels door Karin Windt
Ondertitel: Zoeken naar omwegen
Inleiding tot slotwoord 134 bladzijdes
Uitgave: Uitgeverij Van de Berg Almere Enschede i.s.m. Stichting ADD Nederland, 2008.
+ Dun/klein boek.
+ 13 korte hoofdstukken.
+ Korte teksten.
+ De hoofdstukken zijn goed apart van elkaar te lezen.
+ Sommige hoofdstukken bestaan geheel uit lijstjes.
+ Veel tussenkopjes.
+ Grote letter, ruime regelafstand.
+ Afwisseling anekdotes en algemene teksten.
+ Uitgebreide inhoudsopgave en index.
-
-
Leesbaarheid
Toelichting
Karin Windt heeft met haar website Levente → en haar boeken over ADD een startpunt gegeven voor leren over ADD. Dit boekje behandelt de diverse gevolgen van ADD op verschillende leefgebieden en in verschillende levensfasen en tijden. De schrijfster verwerkt haar eigen ervaringen en die van enkele andere ADD’ers in de informatie. Dat maakt het afwisselend, persoonlijk en beeldend.
Waar het boek een feest van herkenning kan zijn voor velen, biedt het nauwelijks oplossingen voor genoemde problemen of ideeën om meer gebruik te kunnen maken van positieve kanten. Het kan echter wel een startpunt vormen om daar naar op zoek te gaan. Het kweekt begrip voor de situatie en benoemt punten waar men rekening mee kan houden in die zoektocht.
Onderwerpen
Verleden, heden en toekomst van ADD
Modeziekte?
Relatie tussen eisen en klachten
ADD voor 1960
ADD rond 2050
School en werk
Kenmerken van ADD
Verschillen met ADHD
Overeenkomsten met ADHD
Doorsnee ADD
ADD diagnose
Verbergen van klachten om onbegrip te vermijden
Herkenning
Erkenning en acceptatie
Omgeving
Negatieve kanten
Symptomen
Onzekerheid, schuld, angst, depressie
Activiteiten worden saai, desinteresse
Financiën
Vaak ook slaap-
Positieve kanten
Hyperfocus
Creativiteit
Veelzijdigheid
Doorzettingsvermogen en perfectionisme
Oplossingsgerichtheid Inlevingsvermogen
Scherpe intuïtie
Levensfasen
Kinderen
Jongeren
Relaties, verliefdheid, intimiteit
Onderzoek naar ADD
Waardering van lezers
Leesbaarheid
Informatief
Concrete aanwijzingen
Algemeen oordeel
Een indruk van het boek
Hoofdstuk 6 -
“Een ander voorbeeld van de onzichtbare obstakels van ADD in actie, is een situatie onlangs bij de supermarkt. Ik zou alleen een kleine boodschap halen, maar kom bij de ingang een collega van vroeger tegen. Ik zet mijn fiets alvast tegen de boom achter me en maak een praatje met haar. Terwijl ik haar gedag zeg zie ik nog net een jongen op een fiets de hoek om gaan. Grappig, hij heeft dezelfde fiets als ik! [...] De jongen stopte maar ging verschrikkelijk agressief tekeer over het feit dat ik dan maar mijn fiets op slot moest zetten en wist me volkomen te overdonderen. Het enige wat mij bezighield was de opluchting dat ik mijn fiets terug had, maar kort daarna realiseerde ik me pas dat het een strafbaar feit betrof en de argumenten van de dief natuurlijk grote onzin waren. De vogel was natuurlijk al gevlogen. Omdat ik in het bezit ben van een diploma beveiligingsbeambte heb ik me de rest van de avond kwaad zitten maken.”
Hoofdstuk 8 -
“Het aantal mensen met schulden onder de groep ADD’ers is ontzettend hoog. De oorzaak
hiervan is vrijwel altijd het uitstel-
Financiële problemen komen ook voort uit onze drang naar perfectionisme. Dingen creëren, inventiviteit en veelzijdigheid kosten helaas veel geld. Bij ieder nieuw project heb je het geld en benodigde tools nodig om je idee te kunnen uitvoeren. [...] Eeb anderen belangrijke reden voor financiële problemen is een vorm van koopziekte. He ziet iets in een winkel dat je erg mooi vindt, je aanspreekt, apart of handig lijkt en graag wil hebben. Er ontstaat een soort hyperfocus op dit object. [...] Het is een soort mentale blokkade op beter weten, of anders gezegd, een letterlijke vlaag van verstandsverbijstering.”
Hoofdstuk 9 -
“Omdat we de aandacht maar kort kunnen vasthouden, leren we al jong om in korte tijd, snel de grote lijnen te herkennen. Om die reden bekijken we zaken vlot vanuit alle perspectieven en zoeken we direct naar oplossingen. Meestal gaat het om oplossingen in de richting van efficiëntie en vereenvoudiging. [...] Als kind zoeken jongens en meisjes met ADD al naar de “meest gemakkelijke weg” en dit wordt dan regelmatig geïnterpreteerd als lui of eigenwijs. Later kan deze (training in) oplossingsgerichtheid erg veel voordeel opleveren op de werkvloer of bij het zelfstandig ondernemen.”